VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Piankowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam na świąteczny stół.

Piankowy sernik

Składniki:

Piankowy sernik

 

  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 6 białek
  • Szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Piankowy sernik
Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką.

Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku.

Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto.

Tagi:

sernik ciasto