SUPERPRZEPIS

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7
White-red-pink- sernik na zimno w wersji light Więcej zdjęć (3)

Leciutki, piankowy i delikatny sernik na zimno, oczywiście z moimi ukochanymi truskawkami:) Do tego porcja 150 g to tylko 90 kcal, więc można zgrzeszyć, zapraszam:)

Składniki:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light

 

  • 250 g sera ricotta
  • 375 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżeczki stevii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 550 g truskawek

Sposób przygotowania:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light

ETAP 1:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
Truskawki połączyć ze stevią i sokiem z cytryny

Tortownica 17 cm
Przygotować tortownicę-dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretkę rozpuścić w 180 ml wody, przelać do płaskiego naczynia o niezbyt dużej średnicy(ok. 10 cm) i zostawić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w dużą kostkę. 250 g truskawek pozbawić szypułek, przekroić na pól i przełożyć do rondelka. Dodać łyżeczkę stevii i sok z cytryny. Dusić aż owoce się rozpadną i puszczą sok.

ETAP 2:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
ostudzone truskawki zblendowac na gładko

Zdjąć z ognia i ostudzić. Zlendować na gładko.

ETAP 3:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
serki połaczyć ze sobą i ekstraktem waniliowym

W między czasie rozpuścić żelatynę we wrzątku i zostawić do przestygnięcia. Do miski przełożyć ricottę, dodać serek homogenizowany i wymieszać trzepaczką, dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.

ETAP 4:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
stopniowo dolewać żelatynę i mieszać aby nie było grudek

Dodać pozostałą stevię i cukier puder, dokładnie wymieszać po raz kolejny. Następnie stopniowo wlewać żelatynę i dokładnie mieszać, aby nie było grudek.

ETAP 5:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
biała masę przelać delikatnie do formy i odstawić do lodówki

Do formy delikatnie wlać 1/3 przygotowanej masy sernikowej i odłożyć do lodówki na 5-7 minut, aby delikatnie stężała.

ETAP 6:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
zblendowane owoce wymieszać z masa sernikowa

W między czasie do pozostałej masy dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać.

ETAP 7:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
pokrojone truskawki delikatnie ułożyć na białej masie

Po wskazanym czasie wyjąć tortownicę z lodówki i na środku ułożyć pokrojone galaretki i delikatnie zalać je różową masą sernikową. Odłożyć do lodówki na około 30 minut.

ETAP 8:

White-red-pink- sernik na zimno w wersji light
wlać różowa masę i ułożyć połówki truskawek

Pozostałe truskawki sprawić i przekroić na pół. Ułożyć na wierzchu sernika i zostawić do całkowitego zastygnięcia na około 3 godz w lodówce. Smacznego!