Sposób przygotowania:
White-red-pink- sernik na zimno w wersji lightETAP 1:
Tortownica 17 cm
Przygotować tortownicę-dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretkę rozpuścić w 180 ml wody, przelać do płaskiego naczynia o niezbyt dużej średnicy(ok. 10 cm) i zostawić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w dużą kostkę. 250 g truskawek pozbawić szypułek, przekroić na pól i przełożyć do rondelka. Dodać łyżeczkę stevii i sok z cytryny. Dusić aż owoce się rozpadną i puszczą sok.
ETAP 2:
Zdjąć z ognia i ostudzić. Zlendować na gładko.
ETAP 3:
W między czasie rozpuścić żelatynę we wrzątku i zostawić do przestygnięcia. Do miski przełożyć ricottę, dodać serek homogenizowany i wymieszać trzepaczką, dodać ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać.
ETAP 4:
Dodać pozostałą stevię i cukier puder, dokładnie wymieszać po raz kolejny. Następnie stopniowo wlewać żelatynę i dokładnie mieszać, aby nie było grudek.
ETAP 5:
Do formy delikatnie wlać 1/3 przygotowanej masy sernikowej i odłożyć do lodówki na 5-7 minut, aby delikatnie stężała.
ETAP 6:
W między czasie do pozostałej masy dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać.
ETAP 7:
Po wskazanym czasie wyjąć tortownicę z lodówki i na środku ułożyć pokrojone galaretki i delikatnie zalać je różową masą sernikową. Odłożyć do lodówki na około 30 minut.
ETAP 8:
Pozostałe truskawki sprawić i przekroić na pół. Ułożyć na wierzchu sernika i zostawić do całkowitego zastygnięcia na około 3 godz w lodówce. Smacznego!
marietta