liriel

liriel

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Sernik z brzoskiniami pod chmurką z rosą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aksamitny sernik z brzoskwiniami przykryty piankową chmurką ze słodką rosą na wierzchu. Pychotka!

Sernik z brzoskiniami pod chmurką z rosą

Składniki:

Sernik z brzoskiniami pod chmurką z rosą

 

  • kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki śmietany (ewentualnie przy gnieceniu)

 

  • masa serowa:
  • kg sera zmielonego (najlepiej ten gładki wiaderkowy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 pełna szkl mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • brzoskwinie w ilości według uznania (ja daję 4-5 w zależności od ich wielkości)
  • piana:
  • 4 białka
  • 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskiniami pod chmurką z rosą
Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i smalec, posiekać całość nożem. Wsypać cukier, proszek do pieczenia, następnie żółtka. Dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli nie chce się odpowiednio skleić dodać śmietanę. Wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wylepić spód i boki formy. Zrobić nakłucia widelcem. Do dużej miski nałożyć wszystkie składniki masy serowej i zmiksować na gładką masę. Budyniu nie gotować, dodać go w formie proszkowej. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Masę serową wylać na surowe kruche ciasto, powrzucać kawałki brzoskwiń i piec przez 50 minut bez termoobiegu przy grzałce górnej i dolnej. Pod koniec pieczenia, ubić białka, do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier wciąż miksując, aż piana stanie się lśniąca. Wyciągnąć sernik z piekarnika, rozsmarować pianę na wierzchu i piec jeszcze 20 minut, najlepiej tylko grzanie górne. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić kilka godzin, by pojawiła się słodka rosa na pianie. Najlepiej smakuje na następny dzień, po spędzeniu nocy w lodówce :) Smacznego!