Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskiniami pod chmurką z rosą
Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i smalec, posiekać całość nożem. Wsypać cukier, proszek do pieczenia, następnie żółtka. Dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli nie chce się odpowiednio skleić dodać śmietanę. Wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wylepić spód i boki formy. Zrobić nakłucia widelcem. Do dużej miski nałożyć wszystkie składniki masy serowej i zmiksować na gładką masę. Budyniu nie gotować, dodać go w formie proszkowej. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Masę serową wylać na surowe kruche ciasto, powrzucać kawałki brzoskwiń i piec przez 50 minut bez termoobiegu przy grzałce górnej i dolnej. Pod koniec pieczenia, ubić białka, do sztywnej piany stopniowo dodawać cukier wciąż miksując, aż piana stanie się lśniąca. Wyciągnąć sernik z piekarnika, rozsmarować pianę na wierzchu i piec jeszcze 20 minut, najlepiej tylko grzanie górne. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić kilka godzin, by pojawiła się słodka rosa na pianie. Najlepiej smakuje na następny dzień, po spędzeniu nocy w lodówce :) Smacznego!
MagdaMM
liriel
MagdaMM napisał(a):