zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Piankowy torcik

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Bernika niedawno znalazła zdjęcie toru z roladą w środku. Ja zrobiłam piankę, daleko do ideału ale jestem zadowolona z efektu końcowego,

Piankowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piankowy torcik

 

  • Biszkopt 1:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt 2:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy ( odrobina )
  • Masa:
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 2 serki waniliowe ( po 140 g )
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki o smaku kiwi
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • Dodatkowo :
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1,5 nektarynki
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • rurki waflowe ( ja miałam dwa rodzaje )

 

Sposób przygotowania:

Piankowy torcik
Torownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, ale tylko dno i wysypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 stopni. Białko oddzielić od żółtka i ubić je z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia i ręcznie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić cienką warstwę. Biszkopt piec 10 minut, po tym czasie wyjąć go z tortownicy i schłodzić. Blaszkę do ciasta o wymiarach 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Żółtka wymieszać z barwnikiem i wlać do piany, po czym delikatnie wymieszać. Wsypać mąki i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masę przełożyć na blachę i cienko rozprowadzić po powierzchni. Biszkopt piec 10 minut. Po upieczeniu odwracając papierem do góry wyłożyć biszkopt na ściereczkę i zawinąć roladę a następnie wystudzić. Szklankę wody zagotować, wsypać galaretki kiwi i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Roladę odwinąć ze ściereczki, rozsmarować na biszkopcie dżem pomarańczowy i ponownie zawinąć ale w papier do pieczenia w miarę ciasno. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ją z cukrem. Następnie dodać serki waniliowe i połączyć ze sobą. Gdy galaretka jest zimna i lekko tężejąca dodać ją do masy śmietanowej i na wolnych obrotach zmiksować masę. Rurki waflowe przekroić na pół. Tortownicę, w której piekł się okrągły biszkopt umyć i wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć okrągły biszkopt, dookoła poukładać rurki, wyłożyć trochę masy. Roladę odwinąć z papieru i ułożyć koliście na środku masy. Potem wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię. Nektarynkę umyć, usunąć pestkę i pokroić w plasterki po czym ułożyć je koliście, w środek z połówki nektaryny wyciąć spiralę i ułożyć ją jako kwiat na środku. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Gdy wszystko ładnie zwiąże, w trzech szklankach przegotowanej, gorącej wody dokładnie rozrobić galaretki malinowe i schłodzić. Gdy będą tężeć zalać nią wierzch pianki i owoce. Piankę ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Piankowy torcik
upieczony cienki biszkopt ułożyć na dnie tortwnicy
Piankowy torcik
wyłożyć część masy i na środku ułożyć roladę
Piankowy torcik
zakryć roladę resztą masy i ułożyć owoce
Piankowy torcik
na koniec wylac tężejącą galaretkę i schłodzić