Sposób przygotowania:
Pie z kapustą i pieczarkami
Do malaksera wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone w cząstki masło i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 2 części (2/3 i 1/3). Obie części wkładamy do lodówki na ok 1 godzinkę, żeby masło wróciło do swojej konsystencji.Kapustę płuczemy, odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Pieczarki czyścimy, kroimy w małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki, odparowujemy wodę i lekko przesmażamy. Dodajemy sól, pieprz i obgotowaną kapustę. Smażymy wszystko ok 5 min. Doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy dno naczynia. Na ciasto układamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę lub groch. Tak obciążone ciasto wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220*C piekarnika na ok 10 min. Z ciasta ściągamy folię i fasolę a na ich miejsce nakładamy kapuściany farsz. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzchu farszu. Na środku nacinamy ciasto tak, żeby para z farszu nie zaparzyła go od środka. Jeśli zostanie ciasto, można poukładać na wierzchu. Jajko rozkłócamy i smarujemy nim wierzch ciasta. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 30 min.