bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pieczarki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Już od pewnego czasu nie kupuję pieczarek, marynuję sama, są bardzo smaczne, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu.

Pieczarki marynowane

Składniki:

Pieczarki marynowane

 

  • 2-2,5 kilograma pieczarek
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • Dodatkowo:
  • Marchewka
  • cebula

Sposób przygotowania:

Pieczarki marynowane
Umyte pieczarki obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy. Składniki zalewy zagotowujemy. Do każdego słoika dodajemy po kawałku pokrojonej marchewki i cebuli, układamy pieczarki i zalewamy zalewą.

Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.