Pieczarki na winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczarki oczyścić, dokładnie wypłukać i osuszyć. Następnie drobno pokroić. Pomidory zahartować, obrać ze skórki i rozdrobni

Pieczarki na winie

Składniki:

Pieczarki na winie

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki na winie
Pieczarki oczyścić, dokładnie wypłukać i osuszyć. Następnie drobno pokroić.

Pomidory zahartować, obrać ze skórki i rozdrobnić (ręcznie lub przy użyciu malaksera).

Rozgrzać w naczyniu tłuszcz, wrzucić pieczarki oprószone mąką. Dodać obraną uprzednio cebulę w krążkach i obrane ząbki czosnku, liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.

Rozdrobnione pomidory dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Po chwili podlać winem, całość dokładnie wymieszać.

Dusić jeszcze przez chwilę, aż pieczarki będę odpowiednio miękkie.

Całość można zagęścić śmietanką lub mąką

Podawać do pieczonych mięs.