Sposób przygotowania:
Pieczarki na winie
Pieczarki oczyścić, dokładnie wypłukać i osuszyć. Następnie drobno pokroić.
Pomidory zahartować, obrać ze skórki i rozdrobnić (ręcznie lub przy użyciu malaksera).
Rozgrzać w naczyniu tłuszcz, wrzucić pieczarki oprószone mąką. Dodać obraną uprzednio cebulę w krążkach i obrane ząbki czosnku, liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
Rozdrobnione pomidory dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Po chwili podlać winem, całość dokładnie wymieszać.
Dusić jeszcze przez chwilę, aż pieczarki będę odpowiednio miękkie.
Całość można zagęścić śmietanką lub mąką
Podawać do pieczonych mięs.
Pomidory zahartować, obrać ze skórki i rozdrobnić (ręcznie lub przy użyciu malaksera).
Rozgrzać w naczyniu tłuszcz, wrzucić pieczarki oprószone mąką. Dodać obraną uprzednio cebulę w krążkach i obrane ząbki czosnku, liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
Rozdrobnione pomidory dodać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Po chwili podlać winem, całość dokładnie wymieszać.
Dusić jeszcze przez chwilę, aż pieczarki będę odpowiednio miękkie.
Całość można zagęścić śmietanką lub mąką
Podawać do pieczonych mięs.