Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pieczarki z chili w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz jadłam podobne pieczarki u mamy, od razu się w nich zakochałam. Przepyszne, obklejone słodką śmietanką z ostrą papryczką chili i cebulą. Idealne jako dodatek do dania głównego np. kotleta mielonego, czy też schabowego i ziemniaków.

Pieczarki z chili w śmietanie

Składniki:

Pieczarki z chili w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z chili w śmietanie

ETAP 1:

Pieczarki z chili w śmietanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, Zeszklić na rozgrzanym maśle.

ETAP 2:

Pieczarki z chili w śmietanie

Pieczarki obrać, umyć, pokroić w grube 1-2 cm plastry dodać do cebuli,dusić do odparowania płynu , jeszcze chwilę przesmażyć aż grzyby się lekko przyrumienią. W tym czasie dodać też posiekaną drobno papryczkę chili. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

ETAP 3:

Pieczarki z chili w śmietanie

Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie ok. 45 min aż sos stanie się bardzo gęsty.