Sposób przygotowania:
Potrawka makaronowakiełbasa
Na początek przygotować potrzebne nam składniki. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki razem z nóżkami oczyścić i pokroić w drobniejsze plasterki. Cebulę obrać z koszulek i pokroić w półplasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej.
W międzyczasie ugotować makaron do miękkości w osolonej wodzie (dobrze jest dodać dwa różne lecz z jednej firmy) i przelać na durszlak, aby ociekł z nadmiaru wody (nie ma potrzeby hartować go zimną wodą).
kiełbasa
W czasie gdy makaron gotuje się w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Na dużą patelnię wlać olej dodać cebulę i podsmażyć ją na lekko rumiany kolor. Następnie dodać kiełbasę i podsmażyć razem z cebulą również na rumiany kolor. Jak już cebula z kiełbasa są podsmażone dodać przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu zmienienia przez pieczarki koloru (oczywiście co jakiś czas mieszając całość).
kiełbasa
Jak już dobrze jest podsmażona cebula z kiełbasą i pieczarkami wtedy dodać makaron. W czasie podsmażania wsypać pieprz czarny oraz lubczyk. Gdy całość ładnie już się podsmażyła na średnim ogniu wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i na koniec dodać ser żółty. Podsmażając cały czas mieszając połączyć składniki ze sobą i zdjąć z ognia. Dania nie trzeba solić ze względu na dodaną kiełbasę.
kiełbasa
Tak przygotowane szybkie danie obiadowe jeszcze gorące podałam z tartym serem i odrobiną suszonej natki pietruszki. Właśnie tak przygotowany makaron najbardziej uwielbia mój syn. Powiem wam, że takim tanim daniem można się najeść do syta. Polecam serdecznie dla tych którzy lubią dobrze, a tanio zjeść.
Agnieszka 72