Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczarki z ryżem i pietruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Coś na poświąteczny odchudzony obiad. Dobrze czasem zjeść coś mniej tłustego, co nas nasyci a jednocześnie nie odłoży się na boczkach.

Pieczarki z ryżem i pietruszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczarki z ryżem i pietruszką

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z ryżem i pietruszką
Pieczarki obieramy, płuczemy i wrzucamy na wrzątek na około 10 min. Chodzi o to aby się ścięły i już nie puszczały soku na patelni. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy. Następnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki posypujemy papryką i podsmażamy aż się zarumienią. Ryż gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy pieczarki złapią już kolorek doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 4 łyżki natki, orzechy i przegnieciony czosnek. Jeszcze chwilę smażymy razem aby wszystko się dobrze połączyło. Podajemy z ryżem posypanym resztą natki.
Pieczarki z ryżem i pietruszką
Orzechy włoskie siekamy drobno, a następnie smażymy na suchej patelni.
Pieczarki z ryżem i pietruszką
Natki możemy sobie nie żałować, czym wiecej tym lepiej.
Pieczarki z ryżem i pietruszką
Obgotowane pieczarki obsmażamy na odrobinie oleju.