SUPERPRZEPIS

Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Kotleciki z ryżu można przygotować z łagodnym ketchupem

Składniki:

Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek
Ryż z marchewką ugotować w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle. Połączyć z ryżem, ketchupem i pokrojoną w kostkę marchewką, ostudzić. Do zimnego farszu dodać jajka, żółty ser, szczypiorek, olej sezamowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek
Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować
Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek
Do zimnego ryżu z pieczarkami dodać jajka i pozostałe składniki
Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek
Formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Pikantne kotleciki z ryżu i pieczarek
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku