darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

świetny do zapiekanek z serem jak i do kanapki z dodatkiem ćwikły, polecam:-)Używam nawet do potrawek z ryżem

Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów

 

  • Z podanych składników upiekłam dwa pasztety w kokilkach o pojemności ok. 150 ml
  • 500 g pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1 jajo
  • sos sojowy grzybowy
  • sos Worcester
  • sól, pieprz, łyżeczka masła klarowanego, płatki chili, bułka tarta, masło

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów
Pieczarki i cebule obrać i pokroić( może być grubo, i tak będą blendowane). Na patelni rozpuścić masło klarowane i wrzucić pieczarki z cebulą. Posolić, popieprzyć, poddusić. Po kilku minutach, kiedy pieczarki z cebulą zmniejszą objętość, dodać suszoną włoszczyznę i suszone grzyby.Dodać sosu sojowego i worcester, chili. Posmakować i ewentualnie doprawić na swój sposób. Zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokilki lub formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do zblendowanej masy dodać jajo, odrobinkę bułki tartej i wymieszać. Ułożyć w formach. Z wierzchu posypać bułką tartą i zapiekać ok. półtorej godziny.Po upieczeniu koniecznie schłodzić, wyjmować z formy i kroić dopiero po ostudzeniu. Super się sprawdza jako pasta na grzanki z serem lub na kanapkę z odrobinką pietruszki lub szczypiorku i ćwikły.
Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów
Grzyby dusimy na patelni z cebulą i innymi dodatkami
Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów
usmażoną masę blendujemy na gładką masę z przyprawami
Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów
Kokilki można zastąpić każdą inną formą do zapiekania
Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów
Na wierzchu posypujemy odrobiną bułki tartej