Sposób przygotowania:
Pieczarki z szynką w galarecie
Pieczarki umyć, wykroić wystające trzonki.
Same kapelusze pokroić w dość cienkie paski.
Zagotować osoloną wodę z kilkoma ziarenkami pieprzu, włożyć pokrojone pieczarki, dodać 2 łyżki przyprawy do zup w płynie. Gotować około 5 minut.
Pieczarki odcedzić z wywaru, odlać kilka łyżek płynu.
Wsypać żelatynę, a gdy napęcznieje, dodać do reszty płynu. Zagotować.
Wlać po 2 łyżki płynu do kompotnierek, zastudzić.
Na zasudzoną galaretkę ułożyć ruloniki zwinietej szynki.
Po 2-3 plasterki jajka ugotowanego na twardo, gałązkę zielonej pietruszki.
Na nie rozłożyć warstwy pieczarek, zalać pozostałą galaretą, zastudzić.
Przed podaniem pokrajać galaretki nożem od boków kompotnierek.
Wyłożyć na półmisek, przybrać plasterkami cytryny.
Podawać do pieczywa.
Same kapelusze pokroić w dość cienkie paski.
Zagotować osoloną wodę z kilkoma ziarenkami pieprzu, włożyć pokrojone pieczarki, dodać 2 łyżki przyprawy do zup w płynie. Gotować około 5 minut.
Pieczarki odcedzić z wywaru, odlać kilka łyżek płynu.
Wsypać żelatynę, a gdy napęcznieje, dodać do reszty płynu. Zagotować.
Wlać po 2 łyżki płynu do kompotnierek, zastudzić.
Na zasudzoną galaretkę ułożyć ruloniki zwinietej szynki.
Po 2-3 plasterki jajka ugotowanego na twardo, gałązkę zielonej pietruszki.
Na nie rozłożyć warstwy pieczarek, zalać pozostałą galaretą, zastudzić.
Przed podaniem pokrajać galaretki nożem od boków kompotnierek.
Wyłożyć na półmisek, przybrać plasterkami cytryny.
Podawać do pieczywa.