Sposób przygotowania:
Pieczarkowa z uszkami pieczarkowymi
Do garnka wlać wodę i dodać do niej sól. Zagotować. Marchewkę oraz pietruszkę obrać,umyć osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki. Pora pokroić w krążki i przełożyć na sito. Przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wrzucić do gotującej wody i gotować nadal. Pieczarki oczyścić lub obrać ze skórki. Nóżki pokroić w plasterki a kapelusze w pół plasterki. Na patelni roztopić margarynę i wrzucić pieczarki,dodać sól i pieprz,wymieszać. Smażyć je aż zmniejszą swoją objętość i zrumienią się. Połowę zawartości patelni dodać do garnka z zupą a resztę wystudzić. Zupę gotować jeszcze około 5 minut od momentu dodania grzybków. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać majeranek i także wymieszać. Uszka: Do miski wsypać mąkę,dodać szczyptę soli oraz olej. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie dobrze odchodzić od ręki. Uformować kulę. Przekroić ją na pół. Każdą połówkę rozwałkować na cienki placek i pokroić go na małe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczką usmażonych pieczarek i zlepiać uszko ( rogi po przekątnej zlepić ze sobą a potem zlepiać ciasto dookoła). Uszka wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia pierożka na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Do miseczki lub talerza nałożyć kilka pierożków i zalać je gorącą zupą. Smacznego!