Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczarkowa zupa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Gdy warzywa i pieczarki przesmażymy na maśle wydobędziemy z nich cały aromat. Zupa jest bardzo smaczna i niedroga.Możemy ją podać z dowolnym makaronem.

Pieczarkowa zupa

Składniki:

Pieczarkowa zupa

 

  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek (według uznania )
  • 4 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa zupa
1.Pieczarki obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w półplasterki. 2.Warzywa obieramy,myjemy i osuszamy.Cebulę drobno kroimy,a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3.W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki i warzywa,chwilę przesmażamy,następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 4.Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy,żeby zahartować śmietanę,i przelewamy do zupy. 5.Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy drobno posiekany koperek.