Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczarkowa zupa z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zupa pieczarkowa z dodatkiem koperku zabielona śmietaną.

Pieczarkowa zupa z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowa zupa z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa zupa z koperkiem
Bulion zagotować. Dodać starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i seler oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać łyżkę kucharka. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać do zupy. Gotować na bardzo wolnym ogniu 20 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany koper. Gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę wymieszać z 200 ml wywaru, wlać z powrotem do zupy. Wymieszać, doprawić kucharkiem i pieprzem. Przelać do talerzy i podawać.
Pieczarkowa zupa z koperkiem
Do gotującego się bulionu dodać starte warzywa.
Pieczarkowa zupa z koperkiem
Pieczarki i cebulę podsmażyć na łyżce oliwy.
Pieczarkowa zupa z koperkiem
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i koperek.
Pieczarkowa zupa z koperkiem
Zupę zabielić śmietaną i przyprawić do smaku.