Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczarkowce z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Doskonała przekąska dla całej rodziny. Są tanie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Pieczarkowce z serem

Składniki:

Pieczarkowce z serem

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pieczarkowce z serem

Przygotowanie ciasta

Pieczarkowce z serem
Ciasto: Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w wodzie. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej oraz sól. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w wodzie. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej oraz sól. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie pieczarek

Pieczarkowce z serem
Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki razem z cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki razem z cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Formowanie placuszków

Pieczarkowce z serem
Z wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam na blaszce.

Z wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam na blaszce.

Wyłożenie pieczarek

Pieczarkowce z serem
Nakładam porcje pieczarek.

Nakładam porcje pieczarek.

Posypanie serem

Pieczarkowce z serem
Wierzch posypuję starym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pieczarkowce piekę 25 minut w temperaturze 210 stopni.

Wierzch posypuję starym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pieczarkowce piekę 25 minut w temperaturze 210 stopni.


Tagi:

sery ser