Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie i smaczne danie z dużą ilością czosnku.

Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki lub mniejsze kawałki (w zależności od wielkości). Cebulę pokroić w piórka, czosnek w kostkę, podsmażyć na oleju przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodać pieczarki i doprawić solą, wymieszać. Dusić ok. 15 min. mieszając, co jakiś czas, aż pieczarki będą miękkie. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać śmietanę, wymieszać, gotować kilka minut. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym
Do cebuli dodać pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki.
Pieczarkowe kokardki z sosem śmietanowym
Do podduszonych pieczarek dodać śmietankę u dusić kilka minut.

Tagi:

makaron