eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Pieczarkowy sos Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wymyśliłam nowy sos pieczarkowy. Mąkę wymieszałam z mlekiem,zamiast z wodą. Sos wyszedł pyszny i taki aksamitny.

Pieczarkowy sos Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowy sos Eli

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowy sos Eli
Pieczarki oczyścić z zanieczyszczeń. Jeśli na kapeluszach są brzydkie plamy,to zdjąć z nich skórkę. Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż się grzyby lekko zrumienią. Do usmażonych pieczarek wlać trochę wody i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z mlekiem,wlać do pieczarek i pogotować około pięć minut. Gotowy sos doprawić maggi do smaku. Sos podawać do kotletów mielonych,schabowych,klusek śląskich,ryżu,kaszy,makaronu i gołąbków. Smacznego!
Pieczarkowy sos Eli
Pieczarki oczyścić z zanieczyszczeń. Jeśli na kapeluszach są brzydkie plamy,to zdjąć z nich skórkę.
Pieczarkowy sos Eli
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterki.
Pieczarkowy sos Eli
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Pieczarkowy sos Eli
Mąkę pszenną dokładnie wymieszać z mlekiem.