mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pieczarkowy sos wersja I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny sos pieczarkowy do mięs

Pieczarkowy sos wersja I

Składniki:

Pieczarkowy sos wersja I

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowy sos wersja I
Pieczarki myjemy, czyścimy z ziemi oraz piasku. Płuczemy i kroimy na drobne, cienkie paski. Cebulę obieramy i płuczemy. Kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy do grzybów. Zalewamy 250 ml wody. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Podprawiamy mąką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy i łączymy ze śmietaną. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do sosu pod sam koniec przyrządzania. Sos jest dobry do różnego rodzaju mięs jak i doskonały do ryży, kasz czy też ziemniaków.