tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Pieczeń cielęca we własnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pieczeń cielęca we własnym sosie.

Pieczeń cielęca we własnym sosie

Składniki:

Pieczeń cielęca we własnym sosie

 

  • 80 dkg nerkówki bez kości
  • 3 dkg smalcu
  • sól
  • skrawki słoniny

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca we własnym sosie
Dno grubego rondla posmarować smalcem , włożyć kilka skrawków słoniny i mięso. Na rondel nałożyć pokrywkę i pozostawić go na umiarkowanym ogniu, po kilku minutach ogień zmniejszyć. Obrócić mięso na drugą stronę , nalozyć pokrywkę i znowu podgrzewać. Mięso posolić, odsunać rondel znad ognia i dusić na lekko ogrzanej płycie, dolewając stopniowo 8 łyżek goracej wody, później polewać mięso tworzącym się sosem. Włozyć pieczeń na półmisek. Sos odtłuścić i polać nim mięso na półmisku.