Zosiaczek

Zosiaczek

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pieczeń litewska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna pieczeń,a sos palce lizać

Pieczeń litewska

Składniki:

Pieczeń litewska

 

  • 1 kg szynki lub karkówki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń litewska
Warzywa zetrzeć na grubej tarce,cebulę pokroić w kostkę,dodać musztardę i wymieszać.Tą pastą obłożyć mięso i odstawić na noc na dół lodówki. Po wyjęciu samo mięso posolić i zrumienić na patelni. Mięso przełożyć do brytfanny,dodać warzywa i piec 60 minut w temp.200 stopni. Po upieczeniu wyjąć mięso z warzyw i pokroić w plastry /najlepiej się kroi po wystudzeniu/. Warzywa zagęścić śmietaną z mąką,włożyć do nich mięso i jeszcze chwilkę piec.