Sposób przygotowania:
Pieczeń z fetą i białą kiełbasą
Masę mięsną przygotowałam na kilka godzin przed pieczeniem,by dobrze przeszła przyprawami. Najpierw drobno pokroiłam cebule i zeszkliłam lekko na małej ilości oleju. Wyłożyłam mięsa do miski,wsypałam przyprawy do mielonego i do potraw włoskich,posiekane oregano.
Wsypałam przestudzoną cebulę,wbiłam jajka i dosypując bułkę tartą wyrabiałam masę mięsną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz długo wyrabiałam,by smaki dobrze się połączyły.Przykryłam miskę z mięsem i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie masę mięsną podzieliłam na pół.
Do dwóch długich keksówek , natłuszczonych i oprószonych bułką tartą nałożyłam część mięsa.Wzdłuż,przez środek dłonią zrobiłam lekkie wgłębienie. Kiełbasę białą i ser feta pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam we wgłębieniach w obu blaszkach.
Wcisnęłam lekko dodatki w masę i przykryłam pozostałym mięsem.Lekko docisnęłam całość,by mięso i dodatki się połączyły i żeby nie było pustych przestrzeni w środku,bo pieczeń źle by się kroiła. Piekłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę. Można zajadać tą pieczeń na gorąco,jak i jako wędlinę na kanapki na zimno.Ważne,by ostrożnie doprawiać masą mięsną solą,gdyż feta jest słona i można przesadzić.
Wsypałam przestudzoną cebulę,wbiłam jajka i dosypując bułkę tartą wyrabiałam masę mięsną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz długo wyrabiałam,by smaki dobrze się połączyły.Przykryłam miskę z mięsem i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie masę mięsną podzieliłam na pół.
Do dwóch długich keksówek , natłuszczonych i oprószonych bułką tartą nałożyłam część mięsa.Wzdłuż,przez środek dłonią zrobiłam lekkie wgłębienie. Kiełbasę białą i ser feta pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam we wgłębieniach w obu blaszkach.
Wcisnęłam lekko dodatki w masę i przykryłam pozostałym mięsem.Lekko docisnęłam całość,by mięso i dodatki się połączyły i żeby nie było pustych przestrzeni w środku,bo pieczeń źle by się kroiła. Piekłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę. Można zajadać tą pieczeń na gorąco,jak i jako wędlinę na kanapki na zimno.Ważne,by ostrożnie doprawiać masą mięsną solą,gdyż feta jest słona i można przesadzić.
rozmarzona.marzena