SUPERPRZEPIS

Pieczeń z fetą i białą kiełbasą

  • 1
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pieczeń z fetą i białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Zamiast gotowych wędlin na upalne dni upiekłam pieczeń, która jest smaczna i dłużej może wytrzymać w lodówce.

Składniki:

Pieczeń z fetą i białą kiełbasą

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 4 kiełbaski białe parzone
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 2 białe cebule
  • 2 garści posiekanych listków oregano
  • ok.6 czubatych łyżek bułki tartej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka przyprawy do potraw włoskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z fetą i białą kiełbasą
Masę mięsną przygotowałam na kilka godzin przed pieczeniem,by dobrze przeszła przyprawami. Najpierw drobno pokroiłam cebule i zeszkliłam lekko na małej ilości oleju. Wyłożyłam mięsa do miski,wsypałam przyprawy do mielonego i do potraw włoskich,posiekane oregano.



Wsypałam przestudzoną cebulę,wbiłam jajka i dosypując bułkę tartą wyrabiałam masę mięsną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz długo wyrabiałam,by smaki dobrze się połączyły.Przykryłam miskę z mięsem i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie masę mięsną podzieliłam na pół.



Do dwóch długich keksówek , natłuszczonych i oprószonych bułką tartą nałożyłam część mięsa.Wzdłuż,przez środek dłonią zrobiłam lekkie wgłębienie. Kiełbasę białą i ser feta pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam we wgłębieniach w obu blaszkach.



Wcisnęłam lekko dodatki w masę i przykryłam pozostałym mięsem.Lekko docisnęłam całość,by mięso i dodatki się połączyły i żeby nie było pustych przestrzeni w środku,bo pieczeń źle by się kroiła. Piekłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę. Można zajadać tą pieczeń na gorąco,jak i jako wędlinę na kanapki na zimno.Ważne,by ostrożnie doprawiać masą mięsną solą,gdyż feta jest słona i można przesadzić.
Pieczeń z fetą i białą kiełbasą
Wyrobić dokładnie masę mięsną i wstawić do lodówki.
Pieczeń z fetą i białą kiełbasą
Do przygotowanych keksówek wyłożyć część masy mięsnej a na środku kiełbasę i fetę.
Pieczeń z fetą i białą kiełbasą
Przykryć dodatki resztą masy mięsnej i docisnąć.
Pieczeń z fetą i białą kiełbasą
Piec ok.godziny w 200 stopniach i podawać na gorąco lub zimno.