Sposób przygotowania:
Tarta warzywna ze śledziamiETAP 1:
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem, dodać żółtko i zimną śmietanę.
ETAP 2:
Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie obrać marchewkę i seler, pokroić w niewielką kostkę. Brokuł, marchewkę i seler ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Z połowy cukinii wyciąć dekoracyjną różę, pozostałą część pokroić w kostkę.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę osączyć z zalewy.
ETAP 3:
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić przygotowane wcześniej formy do tarty i babeczki, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Lekko rumiane wyjąć z piekarnika i ostudzić.
ETAP 4:
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, zmiksować. Do masy wsypać przygotowane wcześniej zimne warzywa i wymieszać.
Na ostudzone ciasto wylać przygotowany farsz warzywny, największą tartę ozdobić wyciętą z cukinii różą.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
ETAP 5:
Na upieczone i ostudzone tarty ułożyć dekoracyjnie koreczki ze śledzi.
Małe babeczki ozdobić na kształt żagli plasterkami żółtego sera, tworząc „ tarty łódeczki”.
SylaUla
lukrowanepierniczki