Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3211]

Tarta warzywna ze śledziami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z warzywami podana na zimno z dodatkiem śledzi to ciekawy pomysł na smaczną i oryginalną przekąskę.

Tarta warzywna ze śledziami

Składniki:

Tarta warzywna ze śledziami

ciasto

nadzienie

  • 1 marchewka
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 selera
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tarta warzywna ze śledziami

ETAP 1:

Tarta warzywna ze śledziami
mąkę dokładnie posiekać z tłuszczem i śmietaną

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem, dodać żółtko i zimną śmietanę.

ETAP 2:

Tarta warzywna ze śledziami
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

W między czasie obrać marchewkę i seler, pokroić w niewielką kostkę. Brokuł, marchewkę i seler ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Z połowy cukinii wyciąć dekoracyjną różę, pozostałą część pokroić w kostkę.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę osączyć z zalewy.

ETAP 3:

Tarta warzywna ze śledziami
Rozwałkowanym ciatem wylepić formę do tarty i małe foremki

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić przygotowane wcześniej formy do tarty i babeczki, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Lekko rumiane wyjąć z piekarnika i ostudzić.

ETAP 4:

Tarta warzywna ze śledziami
Śmietanę wymieszać z jajkami, mąką i przyprawami

Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, zmiksować. Do masy wsypać przygotowane wcześniej zimne warzywa i wymieszać.
Na ostudzone ciasto wylać przygotowany farsz warzywny, największą tartę ozdobić wyciętą z cukinii różą.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

ETAP 5:

Tarta warzywna ze śledziami

Na upieczone i ostudzone tarty ułożyć dekoracyjnie koreczki ze śledzi.
Małe babeczki ozdobić na kształt żagli plasterkami żółtego sera, tworząc „ tarty łódeczki”.