eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam tartaletki z ciasta francuskiego z mrożonym mintajem. Dodałam też warzywa i mrożone podgrzybki.

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Składniki:

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

ryba

warzywa

grzyby

ciasto

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 duże jajko
  • 6 łyżek mleka 3,2 %

dodatki

  • 190 g sera dojrzewającego rubin

Sposób przygotowania:

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

przygotowanie składników

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami
Obrane i opłukane marchewki pokroić w kostkę.

Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami
Opłukaną cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką.

.Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami
Opłukaną paprykę po usunięciu szypułki pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona.. paprykę pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Przygotować mrożone podgrzybki.

przygotowanie składników cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie warzyw

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć 5 minut.

przygotowanie warzyw cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Do cebuli z marchewką dodać paprykę i chwilę smażyć.

przygotowanie warzyw cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Do warzyw dodać cukinię i chwilę smażyć razem.

przygotowanie warzyw cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Do warzyw dodać podgrzybki, chwilę smażyć i ostudzić. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie ryby

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Mintaja rozmrozić, pokroić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie tartaletek

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa opakowania ciasta pokroić na sześć części każde. Trzecie opakowanie ciasta pokroić na centymetrowe paski.

Ciasto położyć na blachy, Jajko roztrzepać z mlekiem. Brzegi w koło ciasta posmarować jajkiem i nakleić paski.

przygotowanie tartaletek cd

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Na środku ciasta ułożyć po kawałku ryby. W koło ryby wyłożyć warzywa z grzybami. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Blachy z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni C góra - dół. Piec 30 minut, wyjąć na chwilę z piekarnika i posypać serem.

Blachy z ciastem włożyć z powrotem do piekarnika i piec chwilę aż ser się rozpuści. Od razu podawać.

Smacznego!