bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Pieczeń rzymska z filetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna pieczeń rzymska z lubczykowym filetem zamiast gotowanych jajek. Smakuje na ciepło jak i na zimno z pieczywem.

Pieczeń rzymska z filetem

Składniki:

Pieczeń rzymska z filetem

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 podwójny filet
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • pęczek natki pietruszki
  • suszony lubczyk
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z filetem
Filet myję, osuszam papierowym ręcznikiem kroję na długie paseczki. Oprószam solą, pieprzem i suszonym lubczykiem, odstawiam do lodówki.

Bułkę moczę w mleku. Cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam na oleju, studzę.

Mięso mielone przekładam do miski dodaję odciśniętą bułkę, jajka, przestudzoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiam solą, pieprzem mieszam.

Do podłużnej foremki keksowej wykładam 1/3 mięsa mielonego na to układam połowę pasków fileta, kolejną porcję mięsa mielonego, resztę fileta. Na wierzch układam ostatnią porcję mięsa.

Piekę w 180 stopniach przez 1,5 godziny.  

Tagi:

danie mięso