Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska z filetem
Filet myję, osuszam papierowym ręcznikiem kroję na długie paseczki. Oprószam solą, pieprzem i suszonym lubczykiem, odstawiam do lodówki.
Bułkę moczę w mleku. Cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam na oleju, studzę.
Mięso mielone przekładam do miski dodaję odciśniętą bułkę, jajka, przestudzoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiam solą, pieprzem mieszam.
Do podłużnej foremki keksowej wykładam 1/3 mięsa mielonego na to układam połowę pasków fileta, kolejną porcję mięsa mielonego, resztę fileta. Na wierzch układam ostatnią porcję mięsa.
Piekę w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Bułkę moczę w mleku. Cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam na oleju, studzę.
Mięso mielone przekładam do miski dodaję odciśniętą bułkę, jajka, przestudzoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki, przyprawiam solą, pieprzem mieszam.
Do podłużnej foremki keksowej wykładam 1/3 mięsa mielonego na to układam połowę pasków fileta, kolejną porcję mięsa mielonego, resztę fileta. Na wierzch układam ostatnią porcję mięsa.
Piekę w 180 stopniach przez 1,5 godziny.