Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju, a po wystudzeniu dodać do mięsa mielonego wraz z pozostałymi składnikami i całość wyrobić na jednolitą masę. Jajka ugotować na twardo.
Do małej keksówki wyłożyć połowę przygotowanego mięsa mielonego , na nie ułożyć obok siebie ugotowane i obrane jajka, wgniatając w masę mięsną, a na wierzch wyłożyć resztę mięsa mielonego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Pestki z dyni wymieszać z kuminem, cynamonem, papryką, solą i uprażyć na suchej patelni, a następnie zblenderować. Następnie na suchej patelni uprażyć cukier, dodać ocet winny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem połączyć, dodać oliwę oraz ciepłą wodę i całość zblenderować, regulując gęstość sosu ilością wody.
Pieczeń podawać z gorącym sosem.
Do małej keksówki wyłożyć połowę przygotowanego mięsa mielonego , na nie ułożyć obok siebie ugotowane i obrane jajka, wgniatając w masę mięsną, a na wierzch wyłożyć resztę mięsa mielonego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Pestki z dyni wymieszać z kuminem, cynamonem, papryką, solą i uprażyć na suchej patelni, a następnie zblenderować. Następnie na suchej patelni uprażyć cukier, dodać ocet winny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem połączyć, dodać oliwę oraz ciepłą wodę i całość zblenderować, regulując gęstość sosu ilością wody.
Pieczeń podawać z gorącym sosem.