Sposób przygotowania:
Pizza z mięsem i cukiniąEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2
Sos: Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklaneczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Dodatki: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju. Dodać do niej mięso, zioła, trochę soli i przyprawę do mięs, podsmażyć razem.
Etap 4
Do mięsa wlać 1/4 szklanki wody, dodać ajvar. Wymieszać, dusić chwilę, aż płyn odparuje. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozciągnąć na duży cienki placek, posmarować sosem.
Etap 6
Na cieście ułożyć plasterki boczku.
Etap 7
Rozłożyć na nim mięso. Na mięsie rozłożyć pieczarki. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć na pizzy. Na tym rozłożyć pokrojone w talarki szalotki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na pizzy.
Etap 8
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać z dowolnym sosem.
Jagodowa
Magdalena88