bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Pieczeń rzymska z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo pyszna pieczeń rzymska z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :) Idealna na Wielkanoc.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem
Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu posypujemy tymiankiem i kminkiem. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut.