slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczeń rzymska z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną, domową pieczeń rzymską z jajkami. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i może być daniem na uroczysty obiad. Można podawać ją na ciepło z sosem lub na zimno na kanapki. Polecam.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem

 

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl płatków gryczanych błyskawicznych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich
  • oraz 4 jajka ugotowane na twardo
  • mała keksówka (ok. 6x18 cm)

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Płatki gryczane mielimy na mąkę. Mięso przekładamy do miski i dodajemy jajko, cebulę z czosnkiem, majonez, przeprawy oraz zmielone płatki, wyrabiamy dokładnie. Jajka obieramy ze skorupek.

Połowę masy mięsnej wykładamy do keksówki. Na środku układamy ugotowane jajka i przykrywamy pozostałym mięsem, lekko dociskamy.

Wkładamy pieczeń do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.