WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kruche pierożki z suszonymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem z samych suszonych leśnych grzybów podsmażonych z cebulką.

Kruche pierożki z suszonymi grzybami

Składniki:

Kruche pierożki z suszonymi grzybami

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z suszonymi grzybami

Farsz

Kruche pierożki z suszonymi grzybami
Grzyby z cebulką dość długo podsmażamu uważając, by się nie przypaliły.

Grzyby Namaczamy w wodzie na noc. Odcedzone przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i kilka kulek ziela. Gotujemy ok 40 min i odcedzamy. Mielimy w maszynce na drobnym sitku. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Lekko podsmażamy i dodajemy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy razem . Studzimy dokładnie.

Ciasto

Kruche pierożki z suszonymi grzybami
Ciasto dokładnie wyrabiamy i chłodzimy w lodówce.

Do miski wsypujemy mąkę, solimy, dodajemy jajka, śmietanę i masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Formowanie

Kruche pierożki z suszonymi grzybami
Koła z ciasta wycinamy w zależności, jakie chcemy wielkości pierożków.

Ciasto porcjami rozwałkowujemy na ok 0,5 cm i wykrawamy koła. Nadziewamy farszem i zlepiamy brzegi.

Pieczenie

Kruche pierożki z suszonymi grzybami
Pierożki pieczemy do zarumienienia ciasta.

Pierogi układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem i pieczemy ok 0,5 godziny w 190 stopniach.