Sposób przygotowania:
Kruche pierożki z suszonymi grzybamiFarsz
Grzyby Namaczamy w wodzie na noc. Odcedzone przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i kilka kulek ziela. Gotujemy ok 40 min i odcedzamy. Mielimy w maszynce na drobnym sitku. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Lekko podsmażamy i dodajemy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy razem . Studzimy dokładnie.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, solimy, dodajemy jajka, śmietanę i masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Formowanie
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na ok 0,5 cm i wykrawamy koła. Nadziewamy farszem i zlepiamy brzegi.
Pieczenie
Pierogi układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem i pieczemy ok 0,5 godziny w 190 stopniach.
robaczek