SUPERPRZEPIS

Pieczeń w chlebie schowana

  • 12
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pieczeń w chlebie schowana Więcej zdjęć (5)

Nie lubię marnować jedzenia. Nawet chleba, więc gdy został mi cały bochenek "sprzed dwóch dni" postanowiłam nafaszerować go mięskiem i zapiec. Taka kanapka to smaczne rozwiązanie na śniadanie czy kolację.

Składniki:

Pieczeń w chlebie schowana

 

  • 1 chleb z keksowej foremki o dł. ok 25 cm
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, tymianek
  • 20 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pieczeń w chlebie schowana
Wierzch chleba odcinamy, ze spodu wybieramy cały miąższ. Mięso mielone łączymy z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Farszem nadziewamy chleb, posypujemy tymiankiem i startym serem i przykrywamy drugą częścią chleba. Chleb ciasno owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180st. 
Pieczeń w chlebie schowana
Wierzch chleba odcinamy, ze spodu wybieramy cały miąższ.
Pieczeń w chlebie schowana
Mięso mielone łączymy z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Pieczeń w chlebie schowana
Farszem nadziewamy chleb, posypujemy tymiankiem i startym serem i przykrywamy drugą częścią chleba.
Pieczeń w chlebie schowana
Chleb ciasno owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180st.