Pieczeń wieprzowa z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przyrządzić pieczeń wieprzową z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 kminku mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z kminkiem
Szynkę dokładnie umyć, osuszyć skórkę naciąć w kratę. Mięso natrzeć solą, majerankiem i kminkiem, odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie zrumienić całość mięsa na oleju, włożyć do brytfanny, polać delikatnie po całości winem.Dodać obraną i pokrojoną na grubsze plasterki cebulę.Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni ( bez przykrycia). Następnie mięso odwrócić, przykryć brytfannę i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec gotową pieczeń pokroić w plasterki.