ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Pieczeń wołowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

Składniki:

Pieczeń wołowa

 

 

  • 1,5 kg rostbefu (jak najmniej kości)
  • przyprawa delikat do mięs
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • po kawałku pietruszki i selera
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1-2 łyżki zasmażki
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacieramy przyprawą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. 2. Warzywa oczyszczamy i dzielimy na kawałki. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy olejem, wkładamy mięso, obkładamy warzywami i podlewamy bulionem. 3 Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 °C (z termoobie-giem) ok. 1,5 godz. Od czasu do czasu podlewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu sos miksujemy z pieczonymi warzywami, zagęszczamy zasmażką. Mięso jest dobre do obiadu