jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Boczek pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Boczek surowy upieczony w domu jest bez dodatkowych przypraw chemicznych, które nam fundują producenci. Lepiej kupić surowy boczek ale z dobrego źródła i upiec samemu.

Boczek pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek pieczony

 

  • boczek surowy około 1000 g
  • tymianek 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • majeranek1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/ 2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Surowy boczek opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę ze składników podanych w przepisie i posmarować pędzelkiem lub włożyć do marynaty. Włożyć do lodówki na noc przykryte folią spożywczą.

Wyjąć z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki w którym będziemy piec i włożyć do piekarnika.

Piec 180 stopniach około 40 minut najpierw przykryte folią aluminiową i później pod koniec odkryć
Boczek  pieczony
Boczek surowy opłukać i osuszyć recznikiem papierowym
Boczek  pieczony
Przygotować marynatę ze składników podanych i posmarować mięso naboczek i włożyć do lodówki na noc
Boczek  pieczony
wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stopniach