Sposób przygotowania:
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiemETAP 1:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć.
Odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach.
Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami.
ETAP 3:
Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą.
ETAP 4:
Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę.
Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę do 200*C i zapiekać jeszcze przez ok 10 min, do momentu aż boczek z wierzchu się przyrumieni.
Do obiadu podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego :)
biedroneczki
Czekoladka 2