dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pieczeń z kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczeń z mielonej szynki wieprzowej z dodatkiem pieczarek z warstwą kalafiora w środku. Wędzony boczek na wierzchu zapobiegł wysuszeniu i wypełnił kuchnię wspaniałym aromatem podczas pieczenia.

Pieczeń z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z kalafiorem
Kalafior ugotowałam na półtwardo w osolonym wrzątku. Przestudziłam i podzieliłam na różyczki. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, zeszkliłam. Pieczarki oczyściłam, dwie odłożyłam, a resztę starłam na tarce wprost na patelnię, dodałam po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżeczkę masła i dusiłam całość 3 minuty, a następnie odstawiłam. Mieloną wieprzowinę włożyłam do miski dodałam przyprawy, jajko i kaszkę, a także przestudzoną cebulę z pieczarkami, wszystko dokładnie wymieszałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem i przełożyłam do niego połowę masy mięsnej. Następnie rozłożyłam warstwę kalafiora i resztę mięsa. Na wierzchu rozłożyłam dwie pokrojone w plasterki pieczarki i wędzony boczek pokrojony w słupki. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Podałam z makaronem i sosem pieczarkowo – pietruszkowym.
Pieczeń z kalafiorem
Z mięsa, przypraw, jajka, kaszki i cebuli przesmażonej z pieczarkami wyrobiłam gładką masę
Pieczeń z kalafiorem
Połowę masy przełożyłam do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania
Pieczeń z kalafiorem
Na warstwie mięsa ułożyłam różyczki kalafiora
Pieczeń z kalafiorem
Następnie nałożyłam resztę mięsa oraz plasterki pieczarek i boczek wędzony