Sposób przygotowania:
Pieczeń z kalafiorem
Kalafior ugotowałam na półtwardo w osolonym wrzątku. Przestudziłam i podzieliłam na różyczki. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, zeszkliłam. Pieczarki oczyściłam, dwie odłożyłam, a resztę starłam na tarce wprost na patelnię, dodałam po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżeczkę masła i dusiłam całość 3 minuty, a następnie odstawiłam. Mieloną wieprzowinę włożyłam do miski dodałam przyprawy, jajko i kaszkę, a także przestudzoną cebulę z pieczarkami, wszystko dokładnie wymieszałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam tłuszczem i przełożyłam do niego połowę masy mięsnej. Następnie rozłożyłam warstwę kalafiora i resztę mięsa. Na wierzchu rozłożyłam dwie pokrojone w plasterki pieczarki i wędzony boczek pokrojony w słupki. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Podałam z makaronem i sosem pieczarkowo – pietruszkowym.
darmiona