erkaa

erkaa

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pieczeń z różowym puree ziemniaczanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

danie proste i smaczne.. pieczeń można również podawać na zimno

Pieczeń z różowym puree ziemniaczanym

Składniki:

Pieczeń z różowym puree ziemniaczanym

 

  • PIECZEŃ
  • 1kg mięsa mielonego
  • cebula
  • 250 gr cienko pokrojonego boczku
  • 3 ugotowane jajka
  • przyprawy (ilość od smaku) :
  • sól
  • pieprz ziołowy i czarny
  • papryka słodka
  • czosnek mielony, lub świeży zgnieciony
  • forma prostokątna 30 cm
  • PUREE ZIEMNIACZANE Z SOSEM POMIDOROWYM
  • około 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki creme fraiche
  • 7 łyżek sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pieczeń z różowym puree ziemniaczanym
PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO przygotowanie: cebulkę drobno posiekać i zeszklić na małej ilości oleju, zdjąć z ognia i włożyć do miski w której będziemy przygotowywać mięso. Blachę całą wyłożyć boczkiem tak aby wystawał on również na zewnątrz (by móc później przykryć nim pieczeń) mięso mielone włożyć do miski w której znajduje się przesmażona cebulka, dodać przyprawy i mieszać tak długo aż wszystko dobrze się połączy. do przygotowanej blachy włożyć tylko tyle aby zakryło dno, ułożyć ugotowane jajka i przykryć je reszta mięsa. zakryć boczkiem który został na zewnątrz blachy i wstawić do piekarnika na 40 minut. piec w temperaturze 200 stopni.PUREE ZIEMNIACZANE ziemniaki ugotować i odlać tak by została odrobina wody. ugniatamy ziemniaki dodając kolejno masło, creme fraiche oraz sos pomidorowy. stawiamy na maleńkim ogniu i mieszamy tak by składniki utworzyły gładką masę, pilnując tym samym by się nie przypaliło . danie można podawać z sałatką z czerwonej kapusty.. POLECAM mam nadzieję że opis nie jest skomplikowany a danie będzie smakować...