jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1738]

Pieczeń z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na bożonarodzeniowy stół warto podać wyjątkowe mięso. Osobiście polecam mięso to wzbogacić o świąteczne smaki. Do takich niewątpliwie należą suszone grzyby. Uwielbiam ich zapach i smak. Mięso nimi nadziane smakuje pysznie.

Pieczeń z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI

  • 1 kg zgrabna szynka wieprzowa,
  • 0,5 litrowy słoik suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 5 dag sera żółtego,
  • Majeranek ,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Papryka do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Pieczeń z suszonymi grzybami

ETAP 1

Pieczeń z suszonymi grzybami
na noc namaczamy grzyby

Grzyby namaczamy na noc w zimnej wodzie

ETAP 2

Pieczeń z suszonymi grzybami
rozkrojone mięso doprawiamy do smaku

Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by uzyskać zgrabny płat. Dodatkowo lekko rozbijamy go. Mięso nacieramy olejem i oprószamy przyprawami do smaku (majeranek, sól, pieprz, papryka).

ETAP 3

Pieczeń z suszonymi grzybami
na cebuli przysmażamy grzyby

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do nich namoczone, suszone grzyby. Całość podgrzewamy razem około 15 minut. W razie potrzeby grzyby podlewamy wodą spod ich moczenia.

ETAP 4

Pieczeń z suszonymi grzybami
Na mięso wykładamy przygotowane grzyby

Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie łączymy go z startym serem i natką pietruszki. Gotowy farsz wykładamy na przygotowany płat mięsa.

ETAP 5

Pieczeń z suszonymi grzybami
uformowane mięso przewiązujemy dratwą

Mięso zawijamy, formując zgrabną pieczeń. Aby zachowała ładny kształt przewiązujemy ją dratwą.
Pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia. Delikatnie podlewamy ją wodą spod moczenia grzybów. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy około 60 minut w 180°C do miękkości. Po wyjęciu pozostawiamy je na 10 minut, by odpoczęło. Następnie kroimy je i podajemy.