Sposób przygotowania:
Pieczeń z suszonymi grzybamiETAP 1
Grzyby namaczamy na noc w zimnej wodzie
ETAP 2
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by uzyskać zgrabny płat. Dodatkowo lekko rozbijamy go. Mięso nacieramy olejem i oprószamy przyprawami do smaku (majeranek, sól, pieprz, papryka).
ETAP 3
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy delikatnie na oleju. Następnie dodajemy do nich namoczone, suszone grzyby. Całość podgrzewamy razem około 15 minut. W razie potrzeby grzyby podlewamy wodą spod ich moczenia.
ETAP 4
Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie łączymy go z startym serem i natką pietruszki. Gotowy farsz wykładamy na przygotowany płat mięsa.
ETAP 5
Mięso zawijamy, formując zgrabną pieczeń. Aby zachowała ładny kształt przewiązujemy ją dratwą.
Pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia. Delikatnie podlewamy ją wodą spod moczenia grzybów. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy około 60 minut w 180°C do miękkości. Po wyjęciu pozostawiamy je na 10 minut, by odpoczęło. Następnie kroimy je i podajemy.
gusia1000