Sposób przygotowania:
Pasztet z fasoli ze śliwkąETAP 1
Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
ETAP 2
Tak samo czynimy z grzybami. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Ugotowaną pozostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 30 minut. Także pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
Zimny groch odsączamy z wody. Odsączony przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Całość miksujemy. W trakcie miksowania pasztet doprawiamy do smaku według uznania.
ETAP 4
Tak przygotowaną, zmiksowaną i doprawioną fasolę przekładamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojone grzyby, jajka, bułkę tartą oraz kaszę manna. Całość miksujemy dodając pokrojoną natkę pietruszki.
ETAP 5
Foremkę smarujemy olejem. Jej dno i boki wykładamy plasterkami boczku. Na boczek wykładamy połowę przygotowanej fasolowej masy. Wzdłuż foremki na środku masy fasolowej układamy gęsto koło siebie śliwki. Śliwki przykrywamy pozostałą masą.
Górę pasztetu przykrywamy boczkiem. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z foremki po lekkim przestudzeniu, by zachował swój kształt. Pasztet studzimy i podajemy.
SylaUla
gusia1000