jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z fasoli ze śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To pasztet, który łączy w sobie cudowne smaki: fasoli, suszonych grzybów, aromatycznego boczku i orzeźwiającej, słodkiej śliwki. Całość godna polecenia, więc polecam.

Pasztet z fasoli ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z fasoli ze śliwką

SKŁADNIKI Blaszka 30x 12 cm

  • 420 gram fasoli Jaś,
  • 2 duże cebule,
  • 3 jajka,
  • 40 gram suszonych grzybów,
  • Około 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • Około 2 łyżeczki majeranku,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszy manna,
  • Około 100 gram suszonej śliwki kalifornijskiej,
  • Około 10 długich plasterków wędzonego boczku,
  • Olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pasztet z fasoli ze śliwką

ETAP 1

Pasztet z fasoli ze śliwką
fasolę moczymy przez całą noc w wodzie

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.

ETAP 2

Pasztet z fasoli ze śliwką
grzyby namaczamy na noc w wodzie

Tak samo czynimy z grzybami. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Ugotowaną pozostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 30 minut. Także pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Pasztet z fasoli ze śliwką
groch miksujemy z cebulą i przyprawami

Zimny groch odsączamy z wody. Odsączony przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Całość miksujemy. W trakcie miksowania pasztet doprawiamy do smaku według uznania.

ETAP 4

Pasztet z fasoli ze śliwką
masę fasolową łączymy z pozostałymi składnikami

Tak przygotowaną, zmiksowaną i doprawioną fasolę przekładamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojone grzyby, jajka, bułkę tartą oraz kaszę manna. Całość miksujemy dodając pokrojoną natkę pietruszki.

ETAP 5

Pasztet z fasoli ze śliwką
na środku pasztetu układamy pasek ze śliwek kalifornijskich

Foremkę smarujemy olejem. Jej dno i boki wykładamy plasterkami boczku. Na boczek wykładamy połowę przygotowanej fasolowej masy. Wzdłuż foremki na środku masy fasolowej układamy gęsto koło siebie śliwki. Śliwki przykrywamy pozostałą masą.

Górę pasztetu przykrywamy boczkiem. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z foremki po lekkim przestudzeniu, by zachował swój kształt. Pasztet studzimy i podajemy.