Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pieczeń z szynki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szynka jest soczysta i aromatyczna

Pieczeń z szynki. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń z szynki.

 

  • 1 szynka wieprzowa (około 80 dag)
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli zmiękczającej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynki.
Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą zmiękczającą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie doprawiamy przyprawą do mięs i ostrą papryką. Związujemy sznurkiem lub białą nitką, aby mięso miało było bardziej kształtne. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 200 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Dodajemy obraną pokrojoną w pióra cebulę i dusimy jeszcze około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pieczeń z szynki.
Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą zmiękczającą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie doprawiamy przyprawą do mięs i ostrą papryką.
Pieczeń z szynki.
Związujemy sznurkiem lub białą nitką, aby mięso miało było bardziej kształtne.
Pieczeń z szynki.
Smażymy ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 200 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.