Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania z cukiniąPrzygotowanie warzyw:
Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażany cebulę. Kolendrę płuczemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
Przygotowanie masy na gołąbki:
Do miski wkładamy zmielone mięso, startą cukinię, ryż, kaszę, wbijamy jajka, dodajemy usmażoną cebulę, posiekaną kolendrę doprawiamy do smaku przyprawami. Całość chwilę razem mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
Formowanie i smażenie gołąbek:
Z masy formujemy niewielkie kotleciki a'la gołąbki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażany na złoto kotleciki z obu stron.
Etap końcowy:
Do naczynia żaroodpornego przelewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy. Wkładamy podsmażone kotleciki- gołąbki. Przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i dusimy ok. 45-50 min. Po tym czasie gołąbki powinny być gotowe.
Powstały sos pomidorowy łączymy z zahartowaną śmietaną. Całe danie posypujemy posiekaną zieleniną.
biedroneczki
Agnieszka Rec
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki