Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gołąbki bez zawijania z cukinią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie to absolutny hit! Pyszne pełne aromatu gołąbki bez zawijania z mielonej łopatki wieprzowej, ryżu, kaszy i startej cukinii uduszone w sosie pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania z cukinią

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z cukinią

na gołąbki:

  • 40 dag obranej i pozbawionej środka cukinii
  • 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl suchego ryżu
  • 1/2 szkl kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • czarny pieprz, vegeta, czosnek granulowany, uniwersalna przyprawa do mięsa, pieprz ziołowy do smaku

dodatkowo:

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 słoik domowej roboty przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • posiekana zielenina
  • olej do podsmażenia gołąbek

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z cukinią

Przygotowanie warzyw:

Gołąbki bez zawijania z cukinią
Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki

Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmażany cebulę. Kolendrę płuczemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.

Przygotowanie masy na gołąbki:

Gołąbki bez zawijania z cukinią
Do miski wkładamy wszystkie przygotowane składniki na gołąbki

Do miski wkładamy zmielone mięso, startą cukinię, ryż, kaszę, wbijamy jajka, dodajemy usmażoną cebulę, posiekaną kolendrę doprawiamy do smaku przyprawami. Całość chwilę razem mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

Formowanie i smażenie gołąbek:

Gołąbki bez zawijania z cukinią
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażany kotleciki

Z masy formujemy niewielkie kotleciki a'la gołąbki. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażany na złoto kotleciki z obu stron.

Etap końcowy:

Gołąbki bez zawijania z cukinią
Naczynie żaroodporne z gołąbkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Do naczynia żaroodpornego przelewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy. Wkładamy podsmażone kotleciki- gołąbki. Przykrywamy naczynie pokrywką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i dusimy ok. 45-50 min. Po tym czasie gołąbki powinny być gotowe.

Powstały sos pomidorowy łączymy z zahartowaną śmietaną. Całe danie posypujemy posiekaną zieleniną.