2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Wielkanocna pieczeń z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pieczeń z gotowanym jajkiem w środku, będzie cudowną i smaczną ozdobą świątecznego stołu, polecam serwować z sosem chrzanowym.

Wielkanocna pieczeń z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna pieczeń z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna pieczeń z jajkiem
Cebulę obrać posiekać połączyć z mięsem mielonym,kajzerkę namoczyć w wodzie odcisnąć dobrze rozdrobnić dodać do masy mięsnej wbić jajka surowe,doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wyrobić. Fasolkę szparagową blanszować 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie,osączyć,zostawić do wystygnięcia.Paprykę wydrążyć z nasion pokroić na cienkie paseczki,Naczynie ceramiczne o wym 14/23 cm wyłożyć papierem do pieczenia boki i dno wylepić masę mięsną ułożyć ugotowane wcześniej na twardo jajka,następnie rozłożyć fasolkę i paprykę przykryć reszta mięsa. Wierzch pieczeni skropić delikatnie olejem posypać płatkami chili i wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1 godziny. Po upieczeniu wystudzić i kroić na grube plastry. Serwować z sosem chrzanowym. 
Wielkanocna pieczeń z jajkiem
składniki do pieczeni kroimy fasolkę blanszujemy
Wielkanocna pieczeń z jajkiem
mięso mielone łączymy z jajkami, cebulą i bułką
Wielkanocna pieczeń z jajkiem
formujemy pieczeń układając jajka paprykę przykrywamy warstwą mięsa