Sposób przygotowania:
Pieczeń ze skorupką z razowego chleba
Wieprzowinę opłukać w bieżącej wodzie, osuszyć i natrzeć przyprawami łącznie z suszoną cebulą i musztardą zwykłą lub gorczycową. Wstawić do lodówki mięso na desce do mięsa lub w misie cynowej, aby przeszło przyprawami. Wymieszać mąkę razową z olejem, drożdżami, letnią wodą lub nawet serwatką z łyżeczką cukru i dwiema soli. Wyrobić, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Mięso wieprzowe wyjąć z lodówki, a piekarnik nagrzać na wysoką temperaturę ok. 200 st. C, do naczynia do pieczenia nalać olej i wsunąć do piekarnika, aby się nagrzał. Potem wysunąć brytfannę i ułożyć mięso na rozgrzany tłuszcz. piec ok.godziny. Potem znowu wysunąć naczynie i oblepić pieczeń wyrośniętym ciastem. Piec jeszcze z pół godziny, aby zapiec skorupkę na mięsie. Po upieczeniu wyjąć naczynie z daniem i kroić pieczeń krótko po wyjęciu jej na półmisek.