marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczeń ze skorupką z razowego chleba

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawami i musztardą.

Pieczeń ze skorupką z razowego chleba

Składniki:

Pieczeń ze skorupką z razowego chleba

 

  • 1 kg.wieprzowiny,
  • 100 g.suszonej cebuli w wiórkach,
  • saszetka drożdży(7g.),
  • 300 g.mąki razowej,
  • 1/4 szklanki letniej wody lub serwatka,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki soli,
  • tłuszcz do pieczenia,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • musztarda.

Sposób przygotowania:

Pieczeń ze skorupką z razowego chleba
Wieprzowinę opłukać w bieżącej wodzie, osuszyć i natrzeć przyprawami łącznie z suszoną cebulą i musztardą zwykłą lub gorczycową. Wstawić do lodówki mięso na desce do mięsa lub w misie cynowej, aby przeszło przyprawami. Wymieszać mąkę razową z olejem, drożdżami, letnią wodą lub nawet serwatką z łyżeczką cukru i dwiema soli. Wyrobić, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Mięso wieprzowe wyjąć z lodówki, a piekarnik nagrzać na wysoką temperaturę ok. 200 st. C, do naczynia do pieczenia nalać olej i wsunąć do piekarnika, aby się nagrzał. Potem wysunąć brytfannę i ułożyć mięso na rozgrzany tłuszcz. piec ok.godziny. Potem znowu wysunąć naczynie i oblepić pieczeń wyrośniętym ciastem. Piec jeszcze z pół godziny, aby zapiec skorupkę na mięsie. Po upieczeniu wyjąć naczynie z daniem i kroić pieczeń krótko po wyjęciu jej na półmisek.