Sposób przygotowania:
Pieczona cebula w śliwkowym chutney
Kaszę gryczaną ugotować w dobrze osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Śliwkom wyjąć pestki i wrzucić do garnka razem z suszonymi śliwkami. Podlać winem i smażyć na małym ogniu. Kiedy zmiękną zmiksować niezbyt dokładnie blenderem. Cebulom ściąć kapelusiki na wysokości około 3/4. Wydrążyć łyżeczką środek cebuli, zostawiając 2 warstwy ścianki. Wydrążone cebule obficie oprószyć solą. Środki drobno pokroić i zeszklić na patelni. Połowę tej cebuli dodać do kaszy, a połowę do śliwek. Śliwki wymieszać z cebulą, octem balsamicznym, solą i pieprzem cayenne. Wyłożyć na dno formy do pieczenia. Chutney będzie dość gęsty. Fileta z kurczaka zmielić i dodać do kaszy wymieszanej z jajkiem i cebulą. Przyprawić pieprzem czarnym i solą. Takim farszem napełniać wydrążone cebule. Przykrywać czapeczkami i wkładać w chutney śliwkowo-cebulowy. Posmarować olejem. Piec w 180*C przez godzinę. W trakcie pieczenia będzie wypływał sok z cebul, dlatego co jakiś czas warto przemieszać chutney. Smacznego!