Sposób przygotowania:
Faszerowana cebula mięsem i serem żółtym
Cebule obieram, ścinam wierzchy i wkładam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 5 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową i wydrążam środek cebuli pozostawiając miseczkę cebulową. Paprykę myję, przekrawam, usuwam z pestek i kroję w malutką kostkę. Cebulę ze środka, którą wydrążyłam także kroję w kostkę. Na oleju podsmażam posiekaną cebulę, do zeszklonej dodaję pokrojoną paprykę, studzę. Podsmażoną cebulę z papryką łączę z mielonym mięsem, jajkiem, kajzerką, rozgniecionym czosnkiem, musztardą, natką pietruszki oraz przyprawami. Masą mięsno-warzywną napełniam wydrążone cebule. Pomidory sparzam, obieram i kroję w kosteczkę. Dodaję do masy mięsnej. Cebule z farszem układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch cebuli ścieram ser żółty, przykrywam ściętymi wierzchami. Do naczynia wlewam bulion, przykrywam i piekę ok. 60 minut w 200*C.