Sposób przygotowania:
Pieczona dynia hokkaidoDynię umyłem, przekroiłem na pół,łyżką usunąłem pestki, a następnie pokroiłem dynię na plastry grubości kciuka (mojego kciuka - w drobniejszych kobiecych skalach palców będzie ze dwa).
W misce wymieszałem oliwę z oliwek, sól pieprz, czosnek i tymianek. Nagrzałem piekarnik do 200 stopni, blachę do pieczenia wyłożyłem papierem, skropiłem oliwą, brzegi papieru zabezpieczyłem przed podwijaniem przy pomocy małych kawałeczków dyni.
Każdy plaster dyni smarowałem z każdej strony oliwno-przyprawową miksturą i kładłem na papierze. Z rozmachem otworzyłem drzwi do piekarnika i włożyłem blachę na dolną półkę. 20 minut prawdopodobnie wystarczy - ja trzymałem dynię trochę dłużej i wydaje mi się, że mogłaby być trochę mniej wypieczona.
edytaha
zbysiowa
Ja podobnie;)) I dobrze że w tym rozmachu nie urwał drzwiczek:DD
A ja w końcu zabieram się za dynię;P
-Natka-
kołczu
zewa
reanja
kołczu
Polecam zerknąć na mój wywiad z Maciejem Jabłońskim, który dynie hokkaido uprawia :) O tu: http://tele.polki.pl/dynia-hokkaido_v_diee.html
reanja napisał(a):
pannanna