kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pieczona dynia hokkaido

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dynia hokkaido w smaku przypomina pieczone kasztany. Prosta przekąska albo składnik sałatek czy zup.

Pieczona dynia hokkaido Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona dynia hokkaido

 

Sposób przygotowania:

Pieczona dynia hokkaido

Dynię umyłem, przekroiłem na pół,łyżką usunąłem pestki, a następnie pokroiłem dynię na plastry grubości kciuka (mojego kciuka - w drobniejszych kobiecych skalach palców będzie ze dwa).


W misce wymieszałem oliwę z oliwek, sól pieprz, czosnek i tymianek. Nagrzałem piekarnik do 200 stopni, blachę do pieczenia wyłożyłem papierem, skropiłem oliwą, brzegi papieru zabezpieczyłem przed podwijaniem przy pomocy małych kawałeczków dyni.


Każdy plaster dyni smarowałem z każdej strony oliwno-przyprawową miksturą i kładłem na papierze. Z rozmachem otworzyłem drzwi do piekarnika i włożyłem blachę na dolną półkę. 20 minut prawdopodobnie wystarczy - ja trzymałem dynię trochę dłużej i wydaje mi się, że mogłaby być trochę mniej wypieczona.


Pieczona dynia hokkaido
Uwaga przy krojeniu! Niech deska będzie stabilna, a nóż - ostry
Pieczona dynia hokkaido
Kroimy na plasterki grubości kciuka.
Pieczona dynia hokkaido
Do piekarnika w oliwie i przyprawach!
Pieczona dynia hokkaido
Gotowa pieczona hokkaido.