grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona frittata z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona frittata z cukinią i ricottą to prosty i smaczny pomysł na obiad. Dodanie ricotty do frittaty powoduje, że frittata jest bardziej delikatna w smaku i puszysta.

Pieczona frittata z cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona frittata z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pieczona frittata z cukinią

Przygotowanie cukinii

Pieczona frittata z cukinią
Do przygotowania frittaty najlepiej wykorzystać małe cukinie, które nie posiadają dużych pestek.

Przygotowanie pieczonej frittaty zaczynamy od pokrojenia cukinii w cienkie plasterki.


Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek z posiekanymi 2 ząbki czosnku.
Dodajemy pokrojoną cukinię. Całość podsmażamy ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.


Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy i dodajemy do cukinii.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanie masy jajecznej

Pieczona frittata z cukinią
Cukinię odstawiamy do wystygnięcia przed wymieszaniem z masą jajeczną.

Do dużego naczynia rozbijamy jaja, które mieszamy z mlekiem, ricottą, startym parmezanem.


Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy cukinię.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

Przygotowanie frittaty do pieczenia

Pieczona frittata z cukinią
Przed pieczeniem wierzch frittaty możemy posypać startym parmezanem.

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.


Do przygotowanej formy wlewamy cukinię z masą jajeczną.
Frittatę pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczona frittata powinna być złocista i puszysta.