Sposób przygotowania:
Pieczona frittata z cukiniąPrzygotowanie cukinii
Przygotowanie pieczonej frittaty zaczynamy od pokrojenia cukinii w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek z posiekanymi 2 ząbki czosnku.
Dodajemy pokrojoną cukinię. Całość podsmażamy ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy i dodajemy do cukinii.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowanie masy jajecznej
Do dużego naczynia rozbijamy jaja, które mieszamy z mlekiem, ricottą, startym parmezanem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy cukinię.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Przygotowanie frittaty do pieczenia
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do przygotowanej formy wlewamy cukinię z masą jajeczną.
Frittatę pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczona frittata powinna być złocista i puszysta.