Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Pełnoziarnista vege pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza na mące pszennej pełnoziarnistej. Krucha , idealnie cienka i aromatyczna. Bazą są brokuły, rukola, biała fasola, bataty oraz chili. Gratka dla wszystkich tych co to od mięsa stronią. Zapraszam na zdrowszą wersję popularnego fast foodu.

Pełnoziarnista vege pizza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pełnoziarnista vege pizza

Na ciasto

Dodatki

  • 250 g świeżego brokuła podzielonego na różyczki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki białej fasoli z puszki
  • garść świeżej rukoli
  • 1 batat
  • 1 pomidor
  • 1/2 świeżego chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista vege pizza
1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

2. Bataty myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w pióra. Fasolę odsączamy z zalewy a sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory również kroimy w plastry.

3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm. Zawijamy delikatnie brzegi tak by powstał rant. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. 

4. Smarujemy gęstym przecierem pomidorowym posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym.

5. Rozkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem sałaty (rukoli). Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na 20 minut. 

6. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu rozkładamy rukolę i posypujemy suszonym oregano oraz bazylią. 

Smacznego.
Pełnoziarnista vege pizza
Ciasto jest cienkie chrupiące i stanowi świetną bazę dla warzywnych dodatków