Sposób przygotowania:
Pieczona gęś ...
Wypatroszoną gęś lub kaczkę nacieramy bardzo dokładnie z zewnątrz i wewnątrz rozdrobnionym zielem bylicy. Wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy w lodówce przynajmniej na jedną noc.Bezpośrednio przed pieczeniem solimy, następnie owijamy w folię aluminiową i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez dwie godziny. Rozcinamy folię i przyrumieniamy jeszcze przez chwilę na dużym gazie, dopóki mięso nie uzyska pięknej, brązowej barwy.
Babciagramolka
zewa
Dzięki Buniu za te informację. Mam zamiar upiec gęś na święta i teraz wiem, że na pewno NIE skorzystam z tego przepisu.
Danuta Prorok
zewa
To wypadałoby od razu o tym wspomnieć pisząc przepis, tym bardziej że w składnikach są tylko 3 pozycje i nie zajęłoby to dużo czasu.
Danuta Prorok
zewa
Dziękuję za życzenia i nawzajem.