Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pieczona gęś ...

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczoną gęś podajemy na świąteczny obiad.

Pieczona gęś ...

Składniki:

Pieczona gęś ...

 

  • gęś
  • ziele bylicy
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczona gęś ...
Wypatroszoną gęś lub kaczkę nacieramy bardzo dokładnie z zewnątrz i wewnątrz rozdrobnionym zielem bylicy. Wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy w lodówce przynajmniej na jedną noc.Bezpośrednio przed pieczeniem solimy, następnie owijamy w folię aluminiową i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez dwie godziny. Rozcinamy folię i przyrumieniamy jeszcze przez chwilę na dużym gazie, dopóki mięso nie uzyska pięknej, brązowej barwy.